5 zastosowań olejku rycynowego

Olejek rycynowy (łac. Oleum Ricini) zwany jest inaczej olejkiem rącznikowym, a jego nazwa pochodzi od rącznika pospolitego (zwanego inaczej rycynusem lub kleszczowiną pospolitą) – rośliny z rodziny wilczomleczowatych, w naszym klimacie jednorocznej, która przemarza zimą.

kobietamag.pl

Pochodzenie nazwy kleszczowiny pospolitej przypisuje się wyglądowi nasion, które przypominają opitego krwią kleszcza. W dawnej Polsce nazywano olej rycynowy olejem kleszczowinowym. Rącznik pospolity pochodzi z tropików i w tamtych warunkach klimatycznych jest rośliną wieloletnią. Obecnie rośnie dziko w Sardynii i Afryce północnej. W Polsce jest rośliną ozdobną. To właśnie z nasion rącznika pospolitego wyciska się na zimno olejek a potem poddaje go obróbce termicznej (wygotowuje z wodą). Zażycie surowych nasion tej rośliny może bowiem spowodować śmiertelne zatrucie, gdyż zawiera ona toksyczną toksoalbuminę (rycynę).

Olej rycynowy jest olejem tłustym; to gęsta, bezbarwna lub jasnożółta ciecz. Pod wpływem powietrza gęstnieje, ale nie twardnieje. W powszechnym nazewnictwie często olej rycynowy błędnie nazywany jest „rycyną”. A rycyna to jedna z najbardziej trujących substancji zawartych w nasionach rącznika. Śmiertelna dawka dla człowieka to przekroczenie 0,2 g (około trzech nasion).

Olejek rycynowy ma wiele zastosowań zarówno w medycynie jak i kosmetyce.

Na wzmocnienie rzęs i brwi

Wystarczy co najmniej przez miesiąc nakładać olejek na brwi i rzęsy by były one wzmocnione, grubsze i gęstsze. Do umytego opakowanie po tuszu wlać olejku i nasmarowaną szczoteczką nakładać go na rzęsy i brwi codziennie na noc.

Na porost włosów

Sposób sprawdzony przez włosomaniaczki. Podgrzany olejek wcieramy w skórę głowy, robiąc delikatny masaż. Kuracja wzmacnia cebulki włosów i przyśpiesza porost.

Oczyszczanie skóry i demakijaż oczu.

Mowa oczywiście o OCM, czyli oczyszczaniu twarzy olejami. W tej metodzie olejek rycynowy stanowi od 10 do 30% mieszanki olejowej. Ja stosuję OCM tylko do zmywania makijażu, pisałam o tym TUTAJ.

Na piękne paznokcie

Najlepiej olejek wcierać w skórki i paznokcie rano i wieczorem, stają się wtedy mocniejsze, skórki są miękkie i nie narastają na paznokieć. Warto przynajmniej raz w tygodniu zrobić paznokciom olejową kąpiel i moczyć je przed 15 minut w lekko podgrzanym olejku.

Na suche pięty

Latem mogą być wyjątkową zmorą. Nałożenie wieczorem przed pójściem spać na nie ciepłego olejku i bawełnianych skarpet powinno załatwić sprawę:)

Stosujecie olejek rycynowy w swojej pielęgnacji?

Pozdrawiam!

Madie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.