Avocado w diecie

IMG_2011

Cześć, dziś chciałabym podzielić się z Wami moją wiedzą i zachęcić do spożywania avocado. Cudowne właściwości tego przypominającego kształtem gruszkę owocu są tak spektakularne, iż jest w grupie pokarmów zwanych „superżywnością” .

Co zawiera avocado?

  • 14 minerałów regulujących funkcje organizmu i stymulujących wzrost,
  • magnez,
  • kwas oleinowy, obniża stężenie złego cholesterolu,
  • kwas foliowy,
  • witaminy  z grupy B,
  • glutation, który neutralizuje wolne rodniki,
  • błonnik,
  • beta-sitosterol, który blokuje wchłanianie złego cholersterolu,
  • dużą ilość żelaza i miedzi.

IMG_2013

Osoby lubiące awokado, w porównaniu z tymi, którzy go nie jedzą, dostarczają swojemu organizmowi:

  • - ponad 36% więcej błonnika!,
  • - 23% więcej witaminy E,
  • - 13% więcej magnezu,
  • - 16% więcej potasu,
  • - 48% więcej witaminy K!

Awokado nazywane jest „masłem Boga”. Owszem jest tłuste i kaloryczne (100 g ma ok 220 kcal), ale są to tłuszcze „dobre” – jednonienasycone, które nasz organizm wykorzystuje do rozpuszczania witamin i minerałów.

Połówka awokado zawiera średnio:

  • 125 kalorii
  • 11,3 tłuszczu
  • 375 mg potasu
  • 7,5 węglowodanów
  • 5 g błonnika
  • 0 cukru
  • 0 cholesterolu
  • 0 sodu
  • 10% witaminy C
  • 5% żelaza
  • 10% witaminy E
  • 5% tiaminy
  • 10% ryboflawiny
  • 10% niacyny
  • 10% witaminy B6
  • 15% kwasu foliowego
  • 10% kwasu pantotenowego
  • 5% miedzi
  • 5% manganu
  • 5% fosforu
  • 5% magnezu
  • 5% cynku

IMG_2014

Ciekawostki o avocado:

Olej z nasion awokado ma właściwości regenerujące, wygładzające oraz opóźniające procesy starzenia. Dodatkowo substancje chemiczne zawarte w awokado stymulują syntezę kolagenu, a dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Połączenie wysokiej zawartości potasu, kwasów omega-3 i kwasu oleinowego skutecznie obniża ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu. Awokado może odgrywać dużą rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka jamy ustnej, prostaty czy piersi. A to dzięki połączeniu witaminy C, E luteiny, oraz kwasu foliowego.

Zawiera luteinę – przeciwutleniacz, który ogranicza powstawanie wielu chorób oczu, chroni je w podeszłym wieku a nawet uniemożliwia ich powstawanie. Dzięki zawartości składników odżywczych i enzymów awokado działa kojąco na wrażliwą powierzchnię żołądka. Jako bogate źródło błonnika, zmniejsza ryzyko zaparć. W badaniu opublikowanym na łamach „ The Journal of  Rheumatology” naukowcy zaobserwowali, iż awokado – za sprawą przeciwzapalnych antyoksydantów – może hamować degradację chrząstki stawowej i wzmagać jej odbudowę.

Mam nadzieję, że przekonałam Was do jedzenia tego cudnego owocu:)

Pozdrawiam,

Madie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
  • http://codziennosciczastekpiec.blogspot.com/ Pysia

    kupię dziś sobie avocado :D

    • Madie

      Smacznego:)

  • http://ratujewlosy.blogspot.com/ Asia

    Ostatnio często gości na moim stole.