Czekoladowe dietetyczne brownie buraczane | Pycha!

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (7)

Cześć Dziewczyny!

Wczoraj naszła mnie ochota na jakieś zdrowe ciacho i znalazłam przepis na fantastyczne czekoladowe dietetyczne brownie buraczane  z tego bloga.

Już testowałam inne warzywne ciasta m.in. marchewkowe oraz dyniowe {przepis tutaj}, więc postanowiłam zaryzykować i wypróbować nowe.

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (2)

Buraki mają niesamowite wprost właściwości zdrowotne. Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.

Buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.

Burak ma właściwości zasadotwórcze, pomaga więc zachować równowagę kwasowo- zasadową organizmu, niezbędną dla dobrego zdrowia. Jest to szczególnie ważne u osób zjadających dużo produktów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, słodycze i mięso. Właściwość ta jest również wykorzystywana przy łagodzeniu objawów tzw. zgagi czy nadkwasowości.

źródło: wp.pl

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (3)

Składniki:

  • 300g buraków
  • 100g gorzkiej czekolady minimum 90%
  • 80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki miodu/cukru trzcinowego/ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji:

  • dwie łyżki masła
  • dwie łyżki kakao
  • łyżka cukru
  • dwie łyżki wody
  • maliny
  • płatki migdałowe

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (8)

 Sposób przygotowania:

Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin). Ostudzone buraki trzemy na tarce na ostrzach do placków ziemniaczanych. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy. 

Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: żółtka jajek, olej, cukier/miód. Mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę owsianą, kakao, sól i proszek do pieczenia oraz ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy

Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i pieczemy przez ok. 50 minut.

Po upieczeniu wierzch ciasta  smarujemy czekoladową polewą {masło roztapiamy z cukrem w rondelku, dodajemy kakao oraz wodę i mieszamy aż do rozpuszczenia} i dekorujemy płatkami migdałowymi i malinami.

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (6)Ciasto jest mokre, pysznie czekoladowe i bardzo aromatyczne. Burak w ogóle nie jest wyczuwalny:) Jeśli zależy Wam by ciasto było bezglutenowe, to zamiast mąki owsianej, dodajcie mąki kokosowej, orzechowej lub amarantusowej.

dietetyczne czekoladowe brownie buraczane (5)

PS. Zauważyłyście piękny kolorowy talerz? To ostatni łup vintage shoppingu mojej mamy, czyli komplecik chińskiej porcelany! Cudny!

Smacznego!

Madie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
  • http://sniezkiraj.blogspot.com/ Sniezkiraj_blog

    Wygląda naprawdę smakowicie :) )

    • Madie

      Jest przepysznie czekoladowe!:)