Czekoladowy mus z avocado

czekoladowy mus z avocado3

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym wegańskim słodkim odkryciem! Kilka tygodni temu pisałam Wam o przepysznych domowych lodach chałwowych , dzisiaj nowy wegański deser – czekoladowy mus z avocado. Przepis na znalazłam oczywiście na jednym w moich ulubionych wegańskich blogów klik.

czekoladowy mus z avocado4

Jeśli lubicie avocado, a wcześniej nie próbowaliście go w innej kompozycji smakowej niż w guacamoli to będziecie zachwyceni tym czekoladowym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, wszystko zajmie Wam może 3 minutki. Bardzo dojrzałe avocado obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera albo rozgniatamy widelcem, dodajemy kakao, syrop klonowy, daktylowy (ja dałam miód), troszkę roślinnego mleka i wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Mus możemy jeść lekko schłodzony, podany ze świeżymi owocami, czekoladą, płatkami kokosowymi, migdałami, posypany tym co tylko przyjdzie nam do głowy.

Kluczową i najważniejszą sprawą jest użycie bardzo dojrzałego avocado, takiego które można zgnieść w palcach, wtedy mus będzie najsmaczniejszy.

czekoladowy mus z avocado2Dokładny przepis (na 2 porcje) znajdziecie poniżej:

  • 2 dojrzałe avocado,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • łyżka miodu, syropu klonowego/daktylowego,
  • 2 łyżki mleka roślinnego (ja dałam kokosowe),
  • mała szczypta soli,
  • do podania: świeże truskawki, płatki kokosowe.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć miksując blenderem lub ugnieść widelcem i wymieszać. Mus podawać najlepiej schłodzony.

Mus z avocado jest mocno sycący, bardzo czekoladowy i po prostu pyszny! Będzie smakował nawet osobom, które avocado nie lubią, ponieważ samego avocado w nim w ogóle nie czuć.

czekoladowy mus z avocado

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii DIY, Lifestyle, Wszystkie posty i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Czekoladowy mus z avocado

  1. Część Mnie pisze:

    Łał, rewelacyjny pomysł i zamiennik bardzo kalorycznych deserów na bazie czekolady! :)

  2. Zamiast miodu/syropu można dodać też zamrożonego banana. Mus będzie wtedy jeszcze bardziej kremowy:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*