Przepis na dietetyczne ciasto dyniowe z orzechami.

IMG_2705

Cześć!

Macie czasem ochotę na coś słodkiego, ale za to zdrowego? W zwykłym sklepie tego na pewno nie znajdziecie. Ja za to mam dla Was przepis na pyszne, zdrowe, pachnące ciasto z wyglądu przypominające chlebek, na które przepis znalazłam na niesamowitym blogu Feed Me Better.

Dietetyczne ciasto dyniowe to już moje drugie ciasto tworzone na bazie warzyw, pierwszym było cudowne ciacho marchewkowe, a teraz przyszła pora na dynię, a dokładnie Hokkaido:)

IMG_2700

Bazą mojego ciasta jest dyniowe puree, bardzo proste w przygotowaniu. Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne {nie wyrzucajcie pestek, gdyż można je dodawać do chleba, ciast, musli} i dynię kroimy w kosteczkę. Dyni Hokkaido nie obieramy ze skórki! Następnie dynię gotujemy w wodzie lub na parze. Gdy będzie już miękka, odlewamy wodę i blendujemy wszystko na gładką masę

Chlebek dyniowy jest to bardzo sycąca przekąska, której jeden kawałek {1/10} ma jedynie 170 kcal. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy:

  • 1 szklanka płatków owsianych {lekko zmielonych}
  • szklanka dyniowego puree (200 g)
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1 łyżka mąki amarantusowej {zmielony amarantus}
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ksylitolu  lub cukru trzcinowego
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu

IMG_2704

W misce mieszamy jajka z dyniowym puree i płatkami owsianymi. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy jogurt, masło, mąkę, siemię lniane i mieszamy.  Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy. Dodajemy cukier, cynamon i sodę. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do keksówki {u mnie 12×26 cm}, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut, do zarumienienia.

IMG_2705

Jak widzicie przepis jest bardzo prosty, a składniki bardzo wartościowe, zwłaszcza dynia i orzechy. Ciacho jest przepyszne, miękkie, pulchne i mokre, co sprawia, że szybko syci. Jest także miło słodkie, więc nasza ochota na słodkości zostaje zahamowana. Nasz chlebek został pochłonięty błyskawicznie:)

Pozdrawiam!

Madie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
  • http://kosmetycznawyspa.blogspot.co.uk/ Patrycja Pieguska

    bardzo fajne… kiedyś na pewno z chęcią przyrządzę:)

    pozdrawiam serdecznie :)

    • Madie

      Przyrzadź koniecznie:)