Wegański twarożek z migdałów

twarozek z migdalow

Ostatnio prawdziwie zakochałam się w wegańskich potrawach i przysmakach, na blogu mogliście poczytać już o domowym mleku migdałowym w moim wykonaniu {klik}, dzisiaj będzie właśnie o sposobie na wykorzystanie pozostałości migdałów z tego przepisu.

Jeśli mieliście wystarczająco dużo chęci i zdecydowaliście się jednak na obranie migdałów ze skórki to jesteście w najlepszej możliwej sytuacji. Zmielone i odciśnięte już na mleko migdały możecie wykorzystać także kulinarnie (nie tylko jako peeling do twarzy) i zrobić przepyszny, wegański twarożek z migdałów!

twarozek z migdalow3

Po wyciśnięciu mleka przez gazę zmielone migdały przekładamy do miseczki i dodajemy:

  • pół drobno zmielonej cebuli,
  • łyżkę szczypiorku,
  • dwie łyżeczki śmietany migdałowej lub jogurtu naturalnego,
  • przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • dekorujemy rzodkiewką.

Skąd wziąć śmietankę migdałową? Zbieramy ją z wierzchu mleka, gdy odzieli się od wody. Pamiętajcie, że twarożek możecie zrobić także z migdałów nieobranych wcześniej ze skórki, lecz może mieć troszkę inny smak, przypuszczam, że lekko gorzki.

twarozek z migdalow4

Wegański twarożek z migdałów smakuje jak ten z sera białego, praktycznie nie widzę żadnej większej różnicy w smaku:) Jem go zwykle z pełnoziarnistym chlebem {przepis klik} lub sam. Jest troszkę kaloryczny, lecz zawiera dużo wapnia głównego budulca kości i zębów (o wiele więcej niż twaróg z sera białego),a także cynk służący włosom, cerze i paznokciom oraz magnez (na stres), fosfor  (budulec kości) i potas (na serce).

twarozek z migdalow2

Smacznego!

Madie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
  • http://www.aqiece.blogspot.com Aqiece

    mniam! :D