Wegańskie lody chałwowe

weganskie lody chalwowe3

W dzisiejszym wpisie muszę podzielić się z Wami moim odkryciem miesiąca! Ostatnio bardzo dokładnie przeczesuję bloga Jadłonomia oraz książkę jego autorki, testuję świetne przepisy np. bakłażany w pomidorach z sosem jaglanym lub smażoną soczewicę z cynamonem. Niedawno jednak odkryłam najpyszniejsze ze wszystkich wegańskie lody chałwowe klik.

Najlepszą bazą wegańskich lodów są banany i także w tym przepisie grają pierwsze skrzypce. Dzięki nim lody wychodzą aksamitne, tłuste i słodkie, o takiej samej konsystencji jak zwykłe lody gałkowe ze sklepu.

weganskie lody chalwowe2

.

Składniki na 2 spore porcje:

- 2 dojrzałe banany pokrojone wcześniej na plasterki i zmrożone,

- 3 łyżki pasty tahini,

- pół łyżeczki cynamonu.

Sposób wykonania:

Wszystko wrzucamy do blendera kielichowego (ewentualnie używamy blendera ręcznego) i wszystko mieszamy aż do uzyskania gęstych lodów. Od razu nakładamy je do miseczek (najlepiej wcześniej włożonych do zamrażalnika) i dekorujemy płatkami migdałowymi, chipsami kokosowymi lub owocami.

weganskie lody chalwowe

.

W ten sam spoób można przygotować przeróżne smaki lodów na bazie bananów:

- kokosowe z gęstą warstwą mleczka kokosowego i chipsami kokosowymi do dekoracji,

- orzechowe z dodatkiem 2 łyżek masła orzechowego (bez soli),

- kawowe  z kilkoma łyżkami mocnego espresso z cynamonem,

- migdałowe z mlekiem migdałowym i płatkami migdałowymi.

Uwielbiam takie proste i zdrowe desery, dlatego teraz wszystkie banany od razu kroję plasterki i wkładam do pojemnika w zamrażalniku, tak abym miała je zawsze pod ręką kiedy poczuję chęć na coś słodkiego.

Znacie domowe lody chałwowe? Wolicie domowe zdrowe lody czy raczej kupne?

Ten wpis został opublikowany w kategorii DIY, Lifestyle, Wszystkie posty i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Wegańskie lody chałwowe

  1. Część Mnie pisze:

    Łał, rewelacyjny pomysł na przekąskę podczas upałów! :)

  2. Cammy pisze:

    Lody o smaku chałwy raczej nie są dla mnie ale orzechowe… mmmm :)

  3. Kosmeonautka pisze:

    Może to głupie pytanie, ale… czy w wersjach smakowych nie czuć dalej chałwy? Nie cierpię, nienawidzę jej smaku, ale nie próbowałam nigdy tahini i nie umiem ocenić jak bardzo dominowałaby ona w przypadku zrobienia „smakowych” lodów.

    • Madie pisze:

      Nie nie to do innych smaków nie dodaje się tahini:) Zostaje tylko sama baza – czyli banany:) Widzę, że faktycznie może to być mylące, juz poprawiłam w poście:)

      • Kosmeonautka pisze:

        Ooo, to super! Moja mama (jak każdy normalny człowiek :P ) kocha chałwę, więc dla niej mogłabym zrobić takie jak Twoje, ale sama wolę inne smaki… ;)

        • Madie pisze:

          Ha ha dobre:D No nie każdy musi lubić chałwę, przyznam, że to jest specyficzny smak:) Na szczęście jak widzisz jest mnóstwo różnych kombinacji smaków na bazie bananów, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie:) Na początek możesz wypróbować mleko kokosowe – niebo w gębie:)

  4. BogusiaM pisze:

    Chałwowe chętnie bym zjadła;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*