Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym wegańskim słodkim odkryciem! Kilka tygodni temu pisałam Wam o przepysznych domowych lodach chałwowych , dzisiaj nowy wegański deser – czekoladowy mus z avocado. Przepis na znalazłam oczywiście na jednym w moich ulubionych wegańskich blogów klik.
Jeśli lubicie avocado, a wcześniej nie próbowaliście go w innej kompozycji smakowej niż w guacamoli to będziecie zachwyceni tym czekoladowym przysmakiem. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, wszystko zajmie Wam może 3 minutki. Bardzo dojrzałe avocado obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera albo rozgniatamy widelcem, dodajemy kakao, syrop klonowy, daktylowy (ja dałam miód), troszkę roślinnego mleka i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Mus możemy jeść lekko schłodzony, podany ze świeżymi owocami, czekoladą, płatkami kokosowymi, migdałami, posypany tym co tylko przyjdzie nam do głowy.
Kluczową i najważniejszą sprawą jest użycie bardzo dojrzałego avocado, takiego które można zgnieść w palcach, wtedy mus będzie najsmaczniejszy.
Dokładny przepis (na 2 porcje) znajdziecie poniżej:
- 2 dojrzałe avocado,
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- łyżka miodu, syropu klonowego/daktylowego,
- 2 łyżki mleka roślinnego (ja dałam kokosowe),
- mała szczypta soli,
- do podania: świeże truskawki, płatki kokosowe.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć miksując blenderem lub ugnieść widelcem i wymieszać. Mus podawać najlepiej schłodzony.
Mus z avocado jest mocno sycący, bardzo czekoladowy i po prostu pyszny! Będzie smakował nawet osobom, które avocado nie lubią, ponieważ samego avocado w nim w ogóle nie czuć.
Łał, rewelacyjny pomysł i zamiennik bardzo kalorycznych deserów na bazie czekolady!
O tak! Chociaż niestety kaloryczny nadal jest:( Ale to zdrowe tłuszcze i zdrowy cukier, więc zawsze wybiorę taki rodzaj deseru:)
Zamiast miodu/syropu można dodać też zamrożonego banana. Mus będzie wtedy jeszcze bardziej kremowy:)
Tak można, ale ja akurat wolę rozgraniczyć sobie te dwa składniki i robić dwa różne desery:)