Tak wiem, dwa posty w tak krótkim odstępie czasu to dla mnie jakiś rekord, ale musiałam podzielić się z Wami przepisem na tę pyszną, słodką i zdrową przekąskę.
Przepis na wegańskie kuleczki kokosowe jest bajecznie prosty. W sumie mam dla Was dwa przepisy na różne wariacje tych kuleczek, ponieważ sama nie wiem, która opcja bardziej mi smakuje.
Przepis n1 na kuleczki kokosowe (białe):
- 6 łyżek mąki kokosowej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- szklanka mleka kokosowego, ja robię je w proporcji pół na pół, 1/2 szkl. mleczka kokosowego i 1/2 szkl. wody,
- łyżka syropu z agawy.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych, ugniatamy, aż utworzy się zwarta i zbita masa. Następnie dłońmi formujemy kuleczki i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Z tej porcji wychodzi około 15 szt.
Przepis nr 2 na kuleczki kokosowe (ciemne):
- 7 łyżek otrębów owsianych,
- 10 łyżek mleka kokosowego,
- łyżka – dwie miodu,
- 50g wiórków kokosowych,
- łyżeczka kakaa,
- 2 łyżeczki masła orzechowego.
Otręby, mleko, kakao i miód wlewamy do małego garnka i zaczynamy gotować, następnie gdy masa lekko zgęstnieje dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Gdy masa jest gęsta, zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy do ostygnięcia. Potem dłońmi formujemy kuleczki i obsypujemy je wiórkami kokosowymi. Z tej porcji mamy około 12 kulek.
Ten przepis to lekka modyfikacja przepisu simplife.pl
Czas wykonania to może w sumie 15 minut na oba przepisy, więc jest to nie tylko zdrowa, ale także bardzo szybka w wykonaniu przekąska. I jaka pyszna! Wypróbujcie koniecznie!
Pozdrawiam!
Uwielbiam takie szybkie przekąski i coś słodkiego na ząb! Świetną opcją na takie kulki są też daktyle w połączeniu z kakao, mniam
O tak daktyle też super opcja, ale trudno kupić takie niesiarkowane niestety:)