Wegańskie lody chałwowe

weganskie lody chalwowe3

W dzisiejszym wpisie muszę podzielić się z Wami moim odkryciem miesiąca! Ostatnio bardzo dokładnie przeczesuję bloga Jadłonomia oraz książkę jego autorki, testuję świetne przepisy np. bakłażany w pomidorach z sosem jaglanym lub smażoną soczewicę z cynamonem. Niedawno jednak odkryłam najpyszniejsze ze wszystkich wegańskie lody chałwowe klik.

Najlepszą bazą wegańskich lodów są banany i także w tym przepisie grają pierwsze skrzypce. Dzięki nim lody wychodzą aksamitne, tłuste i słodkie, o takiej samej konsystencji jak zwykłe lody gałkowe ze sklepu.

weganskie lody chalwowe2

.

Składniki na 2 spore porcje:

- 2 dojrzałe banany pokrojone wcześniej na plasterki i zmrożone,

- 3 łyżki pasty tahini,

- pół łyżeczki cynamonu.

Sposób wykonania:

Wszystko wrzucamy do blendera kielichowego (ewentualnie używamy blendera ręcznego) i wszystko mieszamy aż do uzyskania gęstych lodów. Od razu nakładamy je do miseczek (najlepiej wcześniej włożonych do zamrażalnika) i dekorujemy płatkami migdałowymi, chipsami kokosowymi lub owocami.

weganskie lody chalwowe

.

W ten sam spoób można przygotować przeróżne smaki lodów na bazie bananów:

- kokosowe z gęstą warstwą mleczka kokosowego i chipsami kokosowymi do dekoracji,

- orzechowe z dodatkiem 2 łyżek masła orzechowego (bez soli),

- kawowe  z kilkoma łyżkami mocnego espresso z cynamonem,

- migdałowe z mlekiem migdałowym i płatkami migdałowymi.

Uwielbiam takie proste i zdrowe desery, dlatego teraz wszystkie banany od razu kroję plasterki i wkładam do pojemnika w zamrażalniku, tak abym miała je zawsze pod ręką kiedy poczuję chęć na coś słodkiego.

Znacie domowe lody chałwowe? Wolicie domowe zdrowe lody czy raczej kupne?

This entry was posted in DIY, Lifestyle, Wszystkie posty and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Wegańskie lody chałwowe

  1. Łał, rewelacyjny pomysł na przekąskę podczas upałów! :)

  2. Cammy says:

    Lody o smaku chałwy raczej nie są dla mnie ale orzechowe… mmmm :)

  3. Kosmeonautka says:

    Może to głupie pytanie, ale… czy w wersjach smakowych nie czuć dalej chałwy? Nie cierpię, nienawidzę jej smaku, ale nie próbowałam nigdy tahini i nie umiem ocenić jak bardzo dominowałaby ona w przypadku zrobienia „smakowych” lodów.

    • Madie says:

      Nie nie to do innych smaków nie dodaje się tahini:) Zostaje tylko sama baza – czyli banany:) Widzę, że faktycznie może to być mylące, juz poprawiłam w poście:)

      • Kosmeonautka says:

        Ooo, to super! Moja mama (jak każdy normalny człowiek :P ) kocha chałwę, więc dla niej mogłabym zrobić takie jak Twoje, ale sama wolę inne smaki… ;)

        • Madie says:

          Ha ha dobre:D No nie każdy musi lubić chałwę, przyznam, że to jest specyficzny smak:) Na szczęście jak widzisz jest mnóstwo różnych kombinacji smaków na bazie bananów, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie:) Na początek możesz wypróbować mleko kokosowe – niebo w gębie:)

  4. BogusiaM says:

    Chałwowe chętnie bym zjadła;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*